Alles wat u moet weten over het octrooi

Heeft u een zeer goede uitvinding gedaan? Dan wilt u uiteraard niet dat andere mensen met deze uitvinding aan de loop gaan en daarmee geld gaan verdienen. Dat komt namelijk regelmatig voor. Bijvoorbeeld wanneer u wel een geniale uitvinding hebt gedaan, maar niet voorzien bent van de financiële middelen om dit tot uitvoer te brengen op dat moment. In dat geval kunt u octrooi op een uitvinding aanvragen. Dit betekent dat het illegaal wordt voor andere ondernemers om met uw idee aan de haal te gaan. Maar er zijn wel voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van een octrooi. In dit artikel leest u daar meer over.

Alles wat u moet weten over het octrooi
© Pixabay.com

Een nieuwe uitvinding

Een belangrijke vereiste is dat er sprake moet zijn van een nieuwe uitvinding. Dit betekent dat het niet eerder door iemand anders is bedacht. Anders kunt u namelijk geen recht krijgen op een octrooi. Maar wanneer is een uitvinding nieuw, vraagt u zich dan waarschijnlijk af. Daar is sprake van wanneer de uitvinding nog niet in de techniek wordt gebruikt. Daarnaast zijn er nog andere vereisten, maar daarvoor kunt u meer informatie vinden op verscheidene websites als het gaat om de rechten voor een octrooi.

Een inventieve uitvinding

Daarnaast moet er ook sprake zijn van een inventieve uitvinding. Daarbij wordt bedoeld dat het niet te voor de hand liggend mag zijn als het gaat om de uitvinding. Als dat wel het geval is, dan is de kans groot dat u er geen octrooi voor kunt aanvragen omdat anderen het dan misschien ook wel hadden kunnen bedenken. Het punt is echter dat dit ook soms lastig kan zijn, want wanneer wordt er nu gesproken over een inventieve uitvinding en wanneer is dat niet het geval? Een punt is namelijk niet dat het per se geniaal hoeft te zijn. Maar het moet wel iets zijn wat nog niet op de markt is, of wat daar enigszins op lijkt. Als u bijvoorbeeld een dubbele paperclip uitvindt, om twee pakken papier bij elkaar te houden, dan is dat niet inventief want de paperclip bestond al.

Alles wat u moet weten over het octroo
© Pixabay.com

Uitvinding moet geoorloofd zijn

Een andere voorwaarde is dat de uitvinding geoorloofd moet zijn. Dat betekent dat de uitvinding geen schade aan de maatschappij mag aanrichten. Als je bijvoorbeeld een supersonisch wapen uitvindt, waarmee de ganse mensheid kan worden uitgeroeid, dan is dat natuurlijk niet geoorloofd. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar dan krijgt u een beetje een idee wat daarmee wordt bedoeld. Ook hierbij kan overigens gesteld worden dat er sprake is van een grijs gebied. Want wanneer is nu iets geoorloofd, en wanneer is dat niet het geval? Er zijn verschillende technieken die sowieso illegaal zijn, ook al kan de uitvinding nog zo inventief zijn. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het klonen van mensen. Daarnaast zijn er andere omstreden genetische uitvindingen die illegaal zijn en waar dus ook geen sprake kan zijn van een octrooi.

Voor meer informatie hierover kunt u altijd terecht bij de plek waar u een octrooi kunt aanvragen. Dan kunt u uw specifieke situatie voorleggen.