Een onderneming opstarten doe je zo
Bent u van plan om een onderneming te starten? Dan is dat natuurlijk fantastisch, want dan gaat u mooi bijdragen aan economie in België. Bovendien is het ondernemersleven ook zeer uitdagend. U bent dan namelijk eigen baas en elke dag is weer anders. U hoeft dus niet bang te zijn dat u zich gaat vervelen. U heeft altijd doelen en misschien had u die wel niet in loondienst omdat u heel herhaaldelijk werk moest doen. Maar om ondernemer te worden, moet u wel een aantal stappen doorlopen, anders is het namelijk niet mogelijk om ondernemer te worden. Lees hieronder de belangrijkste stappen.
De vorm kiezen
Allereerst is het belangrijk voor u om de ondernemingsvorm te kiezen. Daarbij kunt u aan de ene kant denken aan een eenmanszaak. U bent dan een zelfstandig natuurlijk persoon en verantwoordelijk voor alle schulden en andere zaken van uw onderneming. Het voordeel van deze vorm is wel dat het gemakkelijk is om deze op te starten. Bovendien heeft u dan ook minder administratieve rompslomp in vergelijking met andere vormen. U kunt er echter ook voor kiezen om een vennootschap op te richten. Dit kan bijvoorbeeld praktisch zijn als u met meerdere mensen een onderneming wil opstarten. Dan is dat een zeer goede vorm. Weet u niet zeker welke vorm u moet opstarten, dan is het altijd aan te raden om van te voren even te informeren.
Zichtrekening openen
Ook is het uiteraard belangrijk dat u een zichtrekening gaat openen voor uw onderneming. Het is namelijk belangrijk om uw privé-inkomsten en uw zakelijke inkomsten gescheiden te houden. Dit is voor uzelf zeer overzichtelijk, want dan weet u hoe u er financieel voorstaat. Bovendien weet u dan ook zeker dat u niet te maken krijgt met vervelende administratieve rompslomp en dat is ook wel zo fijn. Ook voor uw eventuele boekhouder is dat ideaal. Er zijn zeer veel verschillende plekken alwaar u een zichtrekening kunt openen. Kijk altijd goed wat de beste plek voor u is. Is het voor u bijvoorbeeld belangrijk dat u er ook geld kunt lenen? Dan moet u daar rekening mee houden bij het afsluiten. Op internet kunt u verschillende banken met elkaar vergelijken. Zo weet u precies welke zakelijke rekening het beste bij uw voorkeuren past.
Ondernemersnummer aanvragen
Dan is het ook nog verplicht om een ondernemersnummer aan te vragen. Dit doet u bij een kruispuntbank voor ondernemingen. Het kan zijn dat er nog bepaalde voorwaarden zijn verbonden, maar daar hoort u meer over bij die kruispuntbank. Dit ondernemersnummer moet u bijvoorbeeld ook op al uw correspondentie zetten. Daarbij kunt u denken aan facturen en dergelijke.
BTW-nummer aanvragen?
Een BTW-nummer is verplicht als u diensten gaat leveren, of producten gaat verkopen die belast zijn. Een BTW-nummer hoeft u echter niet apart aan te vragen. Dat was vroeger zo, maar nu is het BTW-nummer hetzelfde als uw ondernemersnummer. Bij het ondernemersloket kunnen ze u altijd helpen, wanneer u nog vragen heeft.
Neem eerst contact op met de VDAB, je vakbond, Unizo of een andere officiële instantie. Zij kunnen je in de startblokken zetten en begeleiden.