Bitcoin in 2020, een diep dal omgeven door ongekende hoogtepunten
De koers van Bitcoin doet het ongekend goed en zelfs dat is nog zacht uitgedrukt. Zelfs al zou de koers corrigeren en een daling inzetten, dan is het alsnog een bizarre prestatie die het digitale muntje heeft neergezet. Met de fikse koersstijgingen heeft Bitcoin weer aardig de aandacht getrokken en zijn er zelfs mainstream media die er weer over rapporteren. Wat is er nu eigenlijk gebeurt in de tijd dat Bitcoin wat op de achtergrond was geraakt?
Het zal wellicht wat mensen nog bij staan, de hype omtrent Bitcoin zo eind 2017. De koers bereikte toen een all time high van $20.000 en nadat een daling was ingezet was het gros van de mensen ervan overtuigd dat we deze koersrecords nooit meer zouden evenaren. Niets bleek minder waar, want dit jaar bleek dat oude koersrecord geen match voor de Bitcoin bulls en werd het oude record simpelweg verpulverd. Hoe kan het toch dat de moeder aller cryptocurrencies zo hard wist te stijgen? Om die vraag te beantwoorden gaan we even terug in de tijd.
Een chaotisch jaar
2020 bleek een nogal chaotisch jaar. Het was het jaar dat het coronavirus de boventoon voerde en voor grote economische schade zorgde. In een poging de economie te redden werd door centrale banken massaal geld bijgedrukt. Goed, in het begin van het jaar was daar nog geen sprake van. Op de eerste dag van 2020 werd een Bitcoin verhandeld voor $7.165. Op dat moment leek de koers in een trendommekeer te zitten, dit nadat de koers eigenlijk sinds juni 2019 al aan het dalen was. Echter stond de koers in februari van dit jaar alweer boven de $10.000! Toen het coronavirus in maart roet in het eten gooide was er wereldwijd paniek en crashte de Bitcoin koers naar een dieptepunt van $3.858.
Interesse van instituties en bedrijven
De economie had het zwaar en vooral in de Europese Unie en in de Verenigde Staten werd massaal geld de economie ingepompt in een poging deze te redden. Grote investeerders, met een blik op de toekomst, waren en zijn hier niet over te spreken omdat dit hoogstwaarschijnlijk tot inflatie zal leiden. Hiermee zouden zij hun investeringen in dollars of euro’s aanzienlijk in waarde zien verminderen. Als gevolg hiervan zag men meer en meer institutionele investeerders uitwijken naar andere investeringsopties. Zo werd er in goud geïnvesteerd, maar ook in Bitcoin! Van Bitcoin staat in het protocol vastgelegd dat er nooit meer dan 21 miljoen van in omloop zullen zijn en daarmee biedt Bitcoin, net als goud, bescherming tegen mogelijk inflatie.
Grote bedrijven als MicroStrategy, Square en Grayscale investeerden enorme bedragen in Bitcoin, wat bijdroeg aan een stijgende koers, maar ook voor meer aandacht voor Bitcoin zorgde. Het gevolg was een enorme stijging van de Bitcoin koers. Zo werd eerder deze maand de magische grens van $20.000 gebroken en lijkt de koers van Bitcoin nog niet klaar met de uptrend.
Wie ook in Bitcoin wilt investeren moet natuurlijk eerst Bitcoin kopen. Zorg bij het investeren in Bitcoin voor een gedegen plan, waarin in ieder geval duidelijk is wanneer in te kopen en wanneer weer de markt te verlaten. Op een mooi 2022!