De Deutsche Bank investeert in Parmezaanse kaas

Als je als ondernemer behoefte hebt aan een flinke financiële injectie, dan is de eerste ingeving vaak het aanvragen van een zakelijke lening bij de huisbankier. Niet zelden zal de bank bepaalde zekerheden willen hebben. Zo moet de levensvatbaarheid van de onderneming vast staan en moet er zicht zijn op voldoende omzet om de lening te betalen. Normaal gesproken is dat niet echt een probleem. Bij twijfel kan een geldverstrekker aanvullende garanties eisen. Dat was het geval bij een Italiaanse producent van de wereldberoemde Parmezaanse kaas. Een lening van 27.5 miljoen euro werd verstrekt, maar de bank wilde wel 125.000 Parmezaanse kazen als onderpand hebben.

De Deutsche Bank investeert in Parmezaanse kaas
© Pixabay.com

Parmezaanse kaas als onderpand voor een bedrijfskrediet

De bank die de aanvraag voor de miljoenenlening goedkeurde is de Deutsche Bank. Ondanks de voortwoekerende pandemie heeft de bank er vertrouwen in dat Ambrosi in staat zal zijn om de lening af te lossen. De garantstelling in de vorm van 125.000 kazen is dus een stok achter de deur mocht de onderneming nalatig zijn in de afbetalingen. De kaasproducent gaat het bedrag van 27.5 miljoen euro gebruiken voor de bouw van een nieuwe gistingskelder. Dergelijke kelders zijn belangrijk voor de productie van de beroemde kaassoort. Voor de kaas verkocht kan worden moet deze minstens zestien maanden hebben gerijpt. Om een indruk te geven van de waarde van zo’n Parmezaanse kaas: een ‘wiel’ vertegenwoordigd een waarde van 500 tot 740 euro.

125.000 Italiaanse kazen als garantstelling

Dat de Italianen de Deutsche Bank hebben benaderd voor de financieringsaanvraag is niet zo heel gek. De Deutsche Bank heeft van oudsher goede contacten met Italiaanse kmo’s en weet hoe belangrijk het is om dergelijke ondernemingen te blijven steunen. Veel kaasproducenten in de Italiaanse regio bestaan al heel lang en zijn echte familiebedrijven die de traditie van het produceren van de authentieke Parmezaanse kaas hoog houden. Een garantstelling zoals nu is gebeurt is echter een zeldzaamheid voor de bank. In Italië is dit vaker gebeurt, onder andere in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. De Italiaanse bank Credito Emiliano verleende destijds ook kredieten aan regionale kmo’s om hen zo te behoeden voor een faillissement.

De Deutsche Bank investeert in Parmezaanse kaa
© Pixabay.com

De Deutsche Bank moet geduld hebben

De vraag is nu wat de Deutsche Bank gaat doen als Ambrosi haar verplichting niet nakomt. In dat geval heeft de bank het recht om de kazen te verkopen. Het probleem is dat zoiets niet van de een op de andere dag kan gebeuren. De bank bewaart momenteel de kazen, maar deze zijn nog niet geschikt voor de verkoop. De minimale rijpingsperiode is namelijk zestien maanden, maar in veel gevallen rijpen de kazen veel langer. Een periode van 24 tot 30 maanden is niet uitzonderlijk en in sommige gevallen kan het zelfs oplopen tot tien jaar. Credito Emiliano heeft inmiddels ervaring met het bewaren van dergelijke kazen. Die bank heeft momenteel zo’n 300.000 wielen kaas in beheer. Die vertegenwoordigen een waarde van ruim 160 miljoen euro. Investeren in andere voedingsmiddelen is overigens niet wenselijk. De beroemde Parmaham bijvoorbeeld kan men niet zolang bewaren als Parmezaanse kaas.