Het ABC van de BTW

Als zelfstandige ondernemer bent u in België in veel gevallen verplicht om btw af te dragen. De afkorting btw staat voor belasting toegevoegde waarde. Dit is belasting die wordt geheven over een product of een dienst. Een particulier betaalt uiteindelijk deze belasting, maar u als ondernemer int dit voor de belastingdienst bij particulieren en draagt dit uiteindelijk af. In dit artikel gaan we even verder in op de BTW, zodat u er als ondernemer alles over weet. De belangrijkste zaken worden besproken.

Het ABC van de BTW
© Pixabay.com

Periodieke aangifte

Als het gaat om aangifte doen voor de btw, dan is er sprake van een periodieke aangifte die u moet doen. Maar over welke periode dit gaat kan zeer variëren. Vaak geldt: hoe meer omzet u heeft, hoe vaker u aangifte moet doen. Mensen met een hele hoge omzet moeten bijvoorbeeld om de maand aangifte doen. Heeft u echter maar een hele lage omzet, omdat u het werk bijvoorbeeld doet als bijbaantje? In dat geval kan het zijn dat u slechts eenmaal per jaar omzet hoeft af te dragen. Voor de meeste personen geldt dat het om de drie maanden moet.

Vrijstellingen

Let wel: niet voor alle diensten en producten moet u btw opgeven en afdragen aan de belastingdienst. Het kan namelijk ook zo zijn dat u goederen of diensten levert die zijn vrijgesteld van btw. Daarbij kunt u denken aan onderwijs, maar ook verschillende goederen. Op de website van de Belgische belastingdienst vindt u daar meer informatie over en dat is wel zo fijn uiteraard.

Het ABC van de BT
© Pixabay.com

Facturen verplicht sturen

Als u ondernemer bent voor de btw, dan bent u verplicht om facturen te versturen. En als het gaat om factureren dan moet u ook weten dat er verschillende eisen zijn waar u zich aan moet houden. Houdt u zich niet aan die eisen, dan kan u een boete krijgen en die boetes kunnen zeer hoog oplopen, dus het is altijd verstandig om van te voren goed die regels te bekijken. De factuureisen staan op de website van de Belgische belastingdienst. Als u zelf geen zin heeft om daar allemaal rekening mee te houden, dan kunt u het ook uitbesteden aan een boekhouder. Dit kost wel wat geld, maar daardoor houdt u wel meer tijd over voor andere activiteiten die gepaard gaan met uw onderneming.

Andere eisen

Het kan ook zijn dat u zakendoet met het buitenland. Is dat het geval, dan gelden er in de regel andere eisen als het gaat om de btw. Als u zakendoet met het buitenland en die buitenlandse klant is een ondernemer, dan wordt de btw verlegd naar het buitenland. Ook dit moet u aangeven op de factuur en daarnaast heeft u dan nog extra administratieve lasten waar u rekening mee moet houden. U moet bijvoorbeeld ook het btw-nummer van uw klant weten. Deze moet bovendien worden vermeld op de factuur. Daarnaast moet u ook controleren of dit btw-nummer wel klopt. Daarvoor heeft de Europese Unie een speciale website opgericht, zodat u dat gemakkelijk kan checken van alle verschillende EU-landen. Wel zo handig!