Plastic, het sluipend gevaar voor ons milieu

In 1820 werd de wereld een grondstof rijker en men dacht dat men het warm water opnieuw had uitgevonden. Plastic, een stof die gewonnen wordt uit ruwe aardolie, werd vanaf dat moment gebruikt voor ontzettend veel toepassingen. Niet alleen voor verpakking maar ook in auto’s, meubels, de voedingsindustrie en zo meer.

Plastic, het sluipend gevaar voor ons milieu
© Pixabay.com

Nestvervuiling

De grootste nestvervuiler op deze wereld zijn niet de dieren maar de mens. Men gaat vaak heel nonchalant om met alles wat schade berokkent aan deze mooie planeet. Plastic is moeilijk te recycleren en verteert niet in de natuur en dit vormt een groot probleem. Alle voorlichtings- en bewustzijnscampagnes ten spijt, blijven mensen plastic voorwerpen op straat gooien, in bermen, sloten enz. En waar komt dit plastic uiteindelijk terecht? Het wordt meer en meer duidelijk dat heel veel van dit plastic in de oceanen terecht komt en deze lijken intussen op grote bassins gevuld met plastic-soep.

S.O.S dierenleed

Aangespoelde dolfijnen met plastic in de maag, zeeschildpadden met een plasticverpakking rond hun nek of schild, zeehonden die gestorven zijn door het eten van plastic; deze foto’s en filmpjes zijn dagelijkse kost geworden. En wie zijn de grote verantwoordelijken voor dit drama? De gebruikers die er niet om gevraagd hebben om alles in plastic te maken maar het achteloos op de grond gooien? De fabrieken die de gebruikers opzadelen met zoveel wegwerpverpakkingen? Wie ook de schuld heeft aan de desastreuze gevolgen voor onze steeds minder groene planeet, er moeten drastische maatregelen genomen worden voor deze natuurramp onomkeerbaar is.

Linke soep

Het CSIRO, de Australische overheidsorganisatie die research doet naar de impact van de industrie, analyseerde verschillende boorkernen die genomen werden op zes verschillende locaties, op de bodem van de oceaan. Deze boringen gebeurden op 1.665 en 3.016 meter diepte. Deze locaties bevinden zich op zo’n 300km van de kust. De 51 genomen stalen gaven aan dat elke gram water, 1.26 deeltjes microplastic bevatten. Microplastics zijn kleine deeltjes die ongeveer 5 mm diameter hebben en ontstaan door grote plastic objecten die uit elkaar vallen onder invloed van het zeewater.

Plastic, het sluipend gevaar voor ons milie
© Pixabay.com

Meten is weten

Om te weten te komen hoeveel plastic er zich in onze oceanen bevindt, hebben onderzoekers van verschillende organisaties, de hoofden bij elkaar gestoken. Het resultaat is schrijnend en veel erger dan men aanvankelijk dacht. Over alle oceanen ter wereld zou nu niet minder dan 14.4 miljoen ton aan microplastic verspreid liggen en dat is slechts een fractie van wat in het zeewater belandt. Men schat dat er jaarlijks meer dan 8 miljoen toen aan plastic zijn weg vindt naar de oceanen. Hiervan drijft ongeveer 250.000 ton aan het oppervlak. Maar, ondanks het feit dat men wereldwijd probeert om zoveel mogelijk drijvend plastic te verwijderen, blijft het probleem zich stellen.

En wat eten we morgen? Plastic!

Wat veel mensen niet beseffen is dat, als dolfijnen, zeehonden en zeeschildpadden sterven door plastic in hun lijf, dit even gevaarlijk is voor de mens. Misschien moeten we daar maar eens vaker aan denken wanneer we een plastic beker zomaar de straat op gooien.