1.600 man ontslagen bij Danske Bank: zou niet te maken hebben met coronacrisis

Danske Bank meldt in een persbericht dat het 1.600 van de 11.000 Deense werknemers gaat ontslaan in de komende zes tot twaalf maanden. De bank geeft aan dat dit niet te wijten is aan de coronacrisis, maar past in een plan dat vorig jaar is opgesteld en dat de bank gaat worden om in 2023 een betere bank te worden.

1.600 man ontslagen bij Danske Bank zou niet te maken hebben met coronacrisis
© Commons.wikimedia.org

Onrust bij Danske Bank

De bank gaat zijn Deense personeelsleden een plan voor vrijwillig ontslag voorleggen, met als doel om uiteindelijk 15 procent te laten gaan. Wereldwijd heeft de bank 22.000 werknemers, waarvan de helft in Denemarken werken. De ontslagen gaan alleen in het thuisland vallen. In februari kwam de Danske Bank ook al in het nieuws toen de financiële resultaten onder druk stonden door een groot witwasschandaal. Toen werd al besloten dat 200 werknemers het veld moesten ruimen om de kosten te drukken. Hier stond tegenover dat de commissarissen vonden dat zij er door datzelfde schandaal zoveel extra werk hadden gekregen, dat ze een grote salarisverhoging tot wel 25 procent verdienden.

Periode van hervormingen

De Nederlandse CEO van Danske Bank, Chris Vogelzang, laat in een mededeling weten dat het nooit makkelijk is om te snijden in het aantal werknemers en dat het management zijn best gaat doen om dit op de meest fatsoenlijke en respectvolle manier te doen. Hij voegt hier aan toe dat de bank gedwongen is om zich aan te passen aan de veranderingen in de financiële sector. Dit is nodig om competitief te blijven in een markt met stevige concurrentie en lage marges. Het transformatieprogramma werd vorig jaar in gang gezet, net nadat Vogelzang aan het hoofd kwam. De aanpassingen waren nodig om de bank uit de schandaalsfeer te loodsen, waar ze in zaten na het grootse witwasschandaal waar ook een groot aantal andere banken bij betrokken waren.

1.600 man ontslagen bij Danske Bank zou niet te maken hebben met coronacrisi
© Commons.wikimedia.org

In augustus 2019 bekeek Vogelenzang de managementstructuur al, momenteel wordt hier actie op ondernomen. De structuur wordt sterk vereenvoudigd en de bank stelt voor de Scandinavische landen twee klantendirecteurs aan. Deze krijgen als taak om de communicatie met de klant te verbeteren, om zo bij te dragen aan een beter imago van de bank.

Danske Bank financieel sterk

De Dankske Bank staat er momenteel financieel niet slecht voor. In de eerste helft van 2020 mocht de omzet wel gedaald zijn met 6,5 procent, maar dat is voornamelijk te wijten aan de coronacrisis. De omzet kreeg een klap en ging naar 2,7 miljard euro, waardoor de winst met maar liefst 85 procent onderuit ging naar zo’n 134 miljoen euro. De voorbije jaren stegen de winst en omzet ieder jaar gestaag. De Europese Centrale Bank zegt dat banken nog altijd veerkrachtig zijn. De winst van veel banken wordt ook gedrukt door puur boekhoudkundige aanpassingen, bijvoorbeeld doordat de afschrijving op bezittingen door de coronacrisis een stuk hoger is dan normaal. Er verdwijnt dus geen geld uit de kas.