Personeel vinden is lastig voor een kleine en middelgrote onderneming

Veel kleine en middelgrote ondernemingen ondervinden problemen in België als het gaat om het rekruteren van goed personeel. Het gaat zelfs om meer dan 50% en dat is natuurlijk een aanzienlijk aantal. Maar waar zou dit dit dan door komen? Natuurlijk is dit altijd last vast te stellen, maar hieronder bespreken we enkele hypotheses. Let wel: het zijn dus geen feiten, maar het kunnen logische oorzaken van dit probleem zijn.

Personeel vinden is lastig voor een kleine en middelgrote onderneming
© Pixabay.com

Werkzoekenden hebben veel keuze

Een punt kan zijn dat een werkzoekende tegenwoordig veel keuze heeft als het gaat om waar hij of zij terecht kan. Zeker als het gaat om werkzoekenden die academisch geschoold zijn en zich op een markt focussen waar een groot aanbod in werk is. Dan is het namelijk niet de werkgever die de keuze gaat maken, maar de werknemer. Dit kan ervoor zorgen dat deze werkzoekenden door de beste bedrijven worden weggekaapt, waardoor kleine en middelgrote ondernemingen geen werknemers kunnen vinden die passen bij het bedrijfsprofiel. Dit zou een mogelijkheid kunnen zijn, maar natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden waar aan gedacht kan worden.

Te strenge criteria

We leven tegenwoordig in een echte prestatiemaatschappij. De digitale wereld heeft ervoor gezorgd dat er gigantisch veel mogelijkheden zijn voor ondernemers. Dit betekent ook dat er een hoge concurrentie is, omdat iedereen aan de top wil komen. De vrije markt kan een zegen zijn, maar soms ook een groot probleem. En om deze concurrentie op een goede manier aan te gaan, bestaat er een grote kans dat ondernemingen zeer strenge criteria hebben. Dit kan dan als gevolg hebben dat er geen mensen zijn die voldoen aan die criteria en dan ontstaat er natuurlijk een groot probleem. Dus een probleem kan ook bij de ondernemingen zelf liggen. Ze stellen te hoge eisen.

Personeel vinden is lastig voor een kleine en middelgrote ondernemin
© Pixabay.com

Het probleem met werkervaring

Een algemeen bekend probleem als het gaat om de arbeidsmarkt, is het zogenaamde probleem met de werkervaring. Dit wordt ook wel het catch-22 probleem genoemd. Dit is afgeleid van een boek. In het boek is er een piloot die niet wil vliegen in de Tweede Wereldoorlog en zich voor gek wil laten verklaren om daar onderuit te komen. De psycholoog vindt het echter heel logisch dat de piloot zich voor gek laat verklaren, vanwege de risico’s die gepaard gaan met het werk als vlieger in de Tweede Wereldoorlog. Om die reden verklaart de psycholoog de piloot dus volledig gezond.

Dit probleem is ook op de arbeidsmarkt voelbaar. Veel bedrijven zoeken bijvoorbeeld personeel met werkervaring in die functie. Er zijn echter steeds meer afgestudeerden die een baan zoeken en dus nog geen werkervaring hebben. Ze kunnen echter niet voldoen aan die eis, omdat veel bedrijven ze niet aannemen. Waardoor ze die werkervaring dus ook niet kunnen krijgen en er een groot probleem op de arbeidsmarkt ontstaat.

Conclusie

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan het feit dat er steeds minder goed personeel is voor middelgrote en kleine ondernemingen. De vraag is echter: hoe gaat dit worden opgelost?