Klanten vind je door te prospecteren

Als je ondernemer bent, dan is er natuurlijk één aspect dat het allerbelangrijkste is van de gehele wereld. Dat is een goed klantenbestand hebben, want dankzij de klanten kan een onderneming in leven blijven. Dankzij klanten kan een onderneming steeds groeien. Dankzij klanten kan het loon aan je werknemers worden uitbetaald en ga zo maar verder. Het creëren van een klantenkring is kortom het fundament van je onderneming. Daarom is het ook belangrijk om veel bezig te zijn met het verwerven van klanten. Misschien heb je bijvoorbeeld nu wel genoeg klanten, maar in dit toekomst kan dat altijd anders worden. Daarom is het belangrijk dat je op een goede manier gaat prospecteren. Prospecteren is een lijst opmaken van mogelijke klanten die bij jou iets kunnen aanschaffen. Wat zijn de beste technieken om deze mensen te benaderen? Hieronder geven we enkele tips.

Klanten vind je door te prospecteren
© Pixabay.com

Doe aan warm calling

Er zijn verschillende manieren om zogenaamde nieuwe leads te genereren, maar de ene methode is een stuk effectiever dan de andere. Veel bedrijven doen bijvoorbeeld aan cold calling. Dit betekent dat ze random mensen gaan opbellen. Dit is echter om meerdere redenen geen effectieve techniek. Allereerst weet je helemaal niet of die personen wel behoefte hebben aan de producten of diensten die je biedt. In dat geval is het natuurlijk zonde van je tijd om daar veel mee bezig te zijn. Daarnaast krijg je er heel veel negatieve feedback van. Mensen stellen het namelijk niet op prijs als ze zomaar worden opgebeld door mensen die hun iets proberen te verkopen. En daar word je dan zelf ook niet vrolijk van. Daarnaast is het dus niet effectief en kost het veel tijd.

Een wel effectieve manier is zogenaamde warm calling. Dat is mensen bellen waarvan je al weet dat ze enige interesse hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ze zich ingeschreven hebben voor een nieuwsbrief op je website. Of omdat ze al eerder producten of diensten van jou hebben afgenomen. De kans is groter dat zij nogmaals een dienst of product bij jou willen afnemen. Het is dan ook verstandig om bijvoorbeeld korting en dergelijke aan die klanten te bieden.

Klanten vind je door te prospectere
© Pixabay.com

Netwerken

Ook netwerken speelt uiteraard een grote rol als het gaat om prospecteren. Hoe groter je netwerk is, met hoe meer mensen je in contact kan worden gebracht die wellicht interesse hebben in jouw producten of diensten. Er zijn verschillende manieren om te netwerken. Je kunt allereerst op een meer fysieke manier gaan netwerken. Bijvoorbeeld door naar verschillende gelegenheden te gaan waar veel mogelijke klanten zijn voor jouw type onderneming. Online netwerken is tegenwoordig ook helemaal in. Daar zijn verschillende Sociale Media kanalen voor tegenwoordig. Het punt is dat de concurrentie wel groot is en dat je dus ook een goed verhaal moet vertellen. Die mogelijkheid is er gelukkig ook, want je kunt een uitgebreid profiel opstellen.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om meer klanten te krijgen. Maar het is van groot belang om te kijken wat de meest effectieve methode is, zodat je je eigen tijd ook niet gaat verspillen.