Begin met netwerken voordat u het nodig heeft

Doorgewinterde netwerkers ruiken de stank van wanhoop door de hele kamer. Mensen kunnen voelen wanneer iemand er alleen op uit is om zichzelf te helpen. Tip-offs, variërend van een paniekerige blik in de ogen tot een portfolio vol met cv’s, zullen hen de andere kant op sturen. Aan de andere kant, door te netwerken als je geen bijbedoelingen hebt, kun je relaties opbouwen en een reputatie opbouwen dat je genereus bent in plaats van egoïstisch.

Begin met netwerken voordat u het nodig heeft
© Pixabay.com

Heb een plan
Omdat elke persoon waarde heeft, is het essentieel dat u weet wat de uwe is. Voordat u een netwerkevenement bijwoont, moet u duidelijk maken welke talenten, sterke punten, vaardigheden en connecties u naar de tafel kunt brengen. Breng in kaart waar u het over wilt hebben, en vooral hoe u andere mensen nu of in de toekomst kunt helpen.

Vergeet uw persoonlijke agenda
Hoewel u misschien in de verleiding komt om te netwerken om een ​​baan te vinden of om te praten met mensen waartoe u normaal geen toegang zou hebben, is dat een vergissing. Maak er in plaats daarvan uw doel van om open, vriendelijk en eerlijk te zijn, en om verbindingen te smeden tussen mensen die elkaar misschien kunnen helpen. Vrijgevigheid is een aantrekkelijke eigenschap en het is iets speciaals dat mensen zich van je zullen herinneren.

Verwerp nooit iemand als onbelangrijk
Maak er uw missie van om de waarde te ontdekken in elke persoon met wie u praat. Stel vragen en luister met belangstelling. Maak niet de fout om mensen af ​​te serveren vanwege hun titels. Iemand die je ontmoet, is misschien ‘gewoon’ een griffier, maar ze hebben misschien waardevolle connecties of kennis die je nooit zou vernemen als je hem zou ontslaan. Onthoudt dan, wanneer het gesprek is afgelopen, wat die persoon te bieden heeft terwijl u naar de volgende gaat.

Begin met netwerken voordat u het nodig heef
© Pixabay.com

Trek conclusies
Als u eenmaal naar mensen begint te luisteren en leert wat ze kunnen toevoegen, zult u zich gaan realiseren hoe de ene persoon in de kamer de ander kan helpen. Maak er een punt van om mensen met elkaar in contact te brengen waarvan u denkt dat ze iets van echte waarde voor elkaar hebben. Als u uw best doet om die potentieel veelbelovende contacten te leggen, draagt u uw steentje bij om van het netwerkevenement een succes te maken.

Zoek uit hoe je nuttig kunt zijn
Voordat een gesprek wordt beëindigd, moet u zich afvragen: “Hoe kan ik u helpen?” Omdat het zo zelden gebeurt, kunt u een verbaasde blik zien, maar deze zal waarschijnlijk vergezeld gaan van een waarderende glimlach. Hoewel de persoon die avond misschien geen antwoord voor u heeft, heeft hij misschien later een idee. Sluit altijd af door iets te zeggen als: “Als je iets nodig hebt, neem dan contact met me op of maak verbinding via LinkedIn” en laat uw visitekaartje zien.

Geloof in de kracht van netwerken
Als u gelooft dat de echte waarde van netwerken ligt in het helpen van anderen en u draagt uw steentje bij, dan zult u al snel ontdekken dat magie overal om u heen gebeurt. Het mooie van deze benadering is dat u nooit weet wanneer die magie u betovert.