Miljonairs zien vermogen stijgen tijdens Covid-19
Dit is het huidige vermogen van de Amazon-CEO Jeff Bezos in de corona periode. Van maart tot juni 2020 zag de Amazon-oprichter Jeff Bezos zijn vermogen met naar schatting $48 miljard stijgen. De oprichter van het videoconferentieplatform Zoom liet zijn vermogen met meer dan $2,5 miljard groeien, en de nettowaarde van de voormalig Microsoft-CEO Steve Ballmer steeg met $15,7 miljard.
Dit soort voorbeelden kan u doen denken dat wanneer een miljonair of miljardair tijdens een crisis profiteren, het gewoon een kwestie is van de juiste plaats en het juiste moment. Nou, dat is niet onwaar, maar het is ook niet helemaal waar. Casinomagnaat Sheldon Adelson zag zijn vermogen toenemen met $5 miljard, terwijl Elon Musk een stijging zag van $17,2 miljard. Als u de cijfers bij elkaar optelt, hebben miljardairs in de Verenigde Staten tot nu toe hun totale nettowaarde van $637 miljard verhoogd tijdens de COVID-19-pandemie.
Tegelijkertijd vroegen meer dan 40 miljoen Amerikanen werkloosheidsuitkeringen aan. Nu tientallen miljoenen Amerikanen geen salaris meer hebben en de aandelenmarkt in maart met 37% keldert, hoe kan het dan dat de rijken steeds rijker worden?
Dit is niet de eerste keer dat miljardairs winst hebben gezien terwijl een groot deel van de Amerikanen verliezen voelde. Toen de huizenzeepbel in 2007 uiteenspatte, daalden de huizenprijzen met 21% en werden in de Verenigde Staten ongeveer 3,1 miljoen huizen afgeschermd. De aandelenmarkt kelderde met meer dan 50%. En eind 2009 waren 8,8 miljoen Amerikanen hun baan kwijtgeraakt. En de effecten bleven hangen. Van 2009 tot 2012 groeiden de inkomens van de onderste 99% met slechts 0,4%, maar het inkomen van de bovenste 1% groeide in dezelfde periode met maar liefst 31,4%. En het heeft allemaal te maken met twee dingen.
Ten eerste gaf de regering onevenredig veel meer hulp aan banken en bedrijven. In 2008 werd de Emergency Economic Stabilization Act wettelijk ondertekend, waardoor een programma van $700 miljard werd gecreëerd om gedevalueerde activa van banken te kopen. Dit werd het Troubled Asset Relief Program of TARP genoemd. Later zou president Obama $75 miljard aan fondsen van TARP besteden om de rentebetalingen voor huiseigenaren te helpen verminderen. Dat betekent dat huiseigenaren ongeveer 10% van de directe hulp kregen die banken en bedrijven kregen.
En dit leidt tot reden nr. 2. Toen de aandelenmarkt herstelde, betekenden de ongelijke reddingsoperaties dat de rijken nog steeds geld bij de hand hadden om te investeren en dus te profiteren, terwijl de middenklasse en de lagere klassen dat niet deden. In 2008 verlaagde de Federal Reserve de korte rente tot bijna nul. Ze zouden bijna tien jaar zo laag blijven. Dit maakte de weg vrij voor een historische bullmarkt op Wall Street die begon in 2009 en duurde tot maart 2020, toen de pandemie toesloeg.
In die tijd won de S&P 500 462%. Dat betekent dat een investering van $1.000 in de S&P 500 op het dieptepunt van de financiële crisis ongeveer $4.620 had kunnen opleveren, terwijl iemand die zich een investering van $1 miljoen kon veroorloven meer dan $ 4,6 miljoen had kunnen binnenhalen.