Vrijwilligers in uw VZW

Heeft u een vereniging, stichting, sportclub of iets anders? In dat geval werkt u ongetwijfeld regelmatig met vrijwilligers. Het is natuurlijk fijn om met vrijwilligers te werken, maar soms willen deze een onkostenvergoeding hebben, of wilt u ze toch belonen. Veel mensen vragen zich dan af of dit geld belastbaar is, of dat dit geld niet belastbaar is. In veel gevallen is dit geld niet belastbaar, maar dan moet u wel aan bepaalde eisen voldoen. In dit artikel gaan we verder in op deze eisen.

Vrijwilligers in uw VZW
© Pixabay.com

Gelegenheidswerk

De eerste voorwaarde is dat het om gelegenheidswerk moet gaan. Het moet dus niet op een regelmatige basis plaatsvinden, maar bijvoorbeeld een korte periode. Het is zeer belangrijk om dit onderscheid te maken, want als het regelmatig werk gaat worden, dan is het namelijk wel belast voor de belastingdienst. En als het puur om gelegenheidswerk gaat, dan is het dus niet belast. Weet je niet zeker of er sprake is van gelegenheidswerk of regelmatig werk? In dat geval kunt u ervoor kiezen om eerst contact op te nemen met de Belastingdienst. Die kunnen je dan ongetwijfeld verder helpen en dat is natuurlijk wel zo fijn, dat je niet achteraf in de problemen komt.

De vrijwilliger mag geen beroepsrelatie met de vereniging hebben

Daarnaast is een harde eis dat de vrijwilliger geen beroepsrelatie met de vereniging hebben, in combinatie met het vrijwilligerswerk. In dat geval is het namelijk wel belast en moeten er gewoon heffingen worden afgedragen. Het mag bijvoorbeeld niet zo zijn dat u een boekhouder fulltime in dienst heeft bij uw club, maar dat u hem ook vergoeding wilt geven voor het zijn penningmeester die dan niet belastbaar zijn. Dat is dus niet helemaal de bedoeling en het is dan ook belangrijk dat u daar rekening mee houdt.

Vrijwilligers in uw VZ
© Pixabay.com

Mag geen doel hebben tot winst

Het is alleen niet belastbaar wanneer uw vereniging, stichting, club of wat dan ook geen doel heeft tot het maken van winst. Is dit wel het doel? Dan vervallen deze voorwaarden en moet u gewoon netjes belasting afdragen zoals bij ieder ander loon het geval is. Ook dat moet u dus eerst goed uitzoeken voordat u dit onbelastbaar opgeeft.

Maximum bedragen

Natuurlijk gelden er ook nog maximum bedragen als het gaat om de vergoedingen die niet belastbaar zijn. De reden hiervoor is dat er anders risico wordt gelopen op misbruik. Het moeten dus onkostenvergoedingen zijn voor daadwerkelijk kosten die zijn gemaakt. Daarbij kunt denken aan reiskosten, maaltijden, drank en ga zo maar verder. De vergoeding ligt op maximum €34,71 per dag. Gaat u daar overheen? Dan is deze regel helaas niet meer geldig en daar moet u dus ook rekening mee houden.

Het is ook belangrijk om te weten dat zodra de grens wordt overschreden, het gehele bedrag belastbaar wordt. Het gaat dus niet enkel om het bedrag over de grens, maar het gaat over het gehele bedrag. Het is belangrijk om ook dat in ogenschouw te nemen en er dus voor te zorgen dat u niet boven dat bedrag uitkomt.