Duurzame innovatie in 6 voorbeelden

Ons milieu wordt bedreigd en de situatie wordt elke dag erger. Groene technologie komt echter als een sprankje hoop te midden van zulke donkere tijden. Steeds meer innovators en organisaties dringen aan op visualisatie van groene technologie en duurzame innovaties. Tegenwoordig beperken de inspanningen zich niet alleen tot zonnepanelen of windturbines. De vernieuwers van het nieuwe tijdperk verkennen gebieden waar niemand zich ooit eerder in heeft gewaagd. In dat verband zijn hier enkele voorbeelden van duurzame innovaties waarbij groene technologie betrokken is.

Duurzame innovatie in 6 voorbeelden
© Pixabay.com

Toilet naar Truck Technologie
In een poging om de impact van broeikasgassen te minimaliseren, heeft een bepaalde Scandinavische stad zich tot de riolering en menselijk afval gewend voor de oplossing. Het Grow Smarter Project is een in Stockholm gevestigd initiatief dat tot doel heeft biobrandstof voor motorrijders te produceren uit huishoudelijk afval. Om dit initiatief te laten slagen, is de stad van plan geavanceerde gadgets en machines te installeren die huishoudelijk afval omzetten in brandstof.

De langdurige lamp
Zeggen dat gloeilampen een noodzaak zijn, zou het ondermijnen. Nu branden de gewone bollen sneller uit en vinden ze een plek in de niet-biologisch afbreekbare voorraad. Met het oog op al deze zaken is de Dyson Company begonnen met het produceren van gloeilampen die beloven 37 jaar mee te gaan. In plaats van het gebruikelijke ronde koellichaam, gebruikt de Dyson-gloeilamp een horizontale warmtepijp om de gloeilamp langer mee te laten gaan.

Houten computerchips
Computerchips worden meestal gemaakt van metaal, wat bij gebruik in orde lijkt. Maar als ze eenmaal zijn weggegooid, zijn deze computerchips moeilijk te recyclen. Als uitweg heeft de Universiteit van Wisconsin-Madison computerchips gemaakt van cellulose-nanofibril met epoxycoating. Het materiaal beschermt de chip tegen het aantrekken van vocht (iets dat veel voorkomt bij houten dingen).

Duurzame innovatie in 6 voorbeelde
© Pixabay.com

Elektrische luchtvaartuigen
Vliegreizen zouden elk jaar bijna 780 miljoen ton CO2-uitstoot veroorzaken. Dit cijfer heeft veel innovators ertoe aangezet om naar mogelijke oplossingen te zoeken, waaronder de in de VS gevestigde startup Wright Electric. Deze startup werkt aan de bouw van een vliegtuig met 150 zitplaatsen dat met behulp van pure elektriciteit 300 km kan vliegen.

Golftapijt
Zeekrachten, vooral de golven, hebben een eindeloos potentieel, dat meestal eerder onbenut bleef. Onderzoekers zijn van mening dat mariene energie kan voorzien in de helft van de Amerikaanse elektriciteitsbehoeften. Het enige dat nodig is, is de juiste uitrusting om de kracht te benutten (zoals het golftapijt). Dit tapijt werkt door te golven langs de golven die hydraulische energie uitstralen. Dit verandert uiteindelijk in elektriciteit.

De zonnebladeren van de oogst
Deze nieuwste innovatie op het gebied van groene technologie is afkomstig van een 13-jarige genaamd Maanasa Mendu. Maanasa heeft een energieapparaat ontwikkeld met de naam HARVEST dat schone energie kan opwekken voor €5. Op een leeftijd waarop de meeste studenten online hulp bij opdrachten zoeken, heeft dit kleine meisje het ondenkbare gedaan. Het mechanisme van OOGST omvat ‘zonnebladeren’ die energie van de zon en trillingen benutten. De oogst is gemaakt van piëzo-elektrische materialen, wat de opwekking van energie mogelijk maakt.

Concluderend, groene technologie herdefinieert duurzaamheid op alle mogelijke manieren. Met de effectieve implementatie van deze innovaties wordt het gemakkelijker om onze bedreigde omgeving grotendeels in stand te houden.