Klanten krijgen geld van de Duitse bank KfW bij het afsluiten van een hypotheeklening

Particulieren kunnen binnenkort profiteren van de negatieve rentes. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung zal de staatsbank KfW vanaf volgend jaar lening verstrekking met negatieve rente voor wie bouwt. Je krijgt dan meer geld terug dan dat je voor de lening betaalt. Deze regeling zal gaan gelden voor alle particulieren, maar ook voor gemeenten en kmo’s. De staatsbank KfW is een staatsbank die profiteert van de hoge rating die er in Duitsland is. Duitsland behoort tot de Triple A-landen Dit wil zeggen dat deze landen de grondslag vormen van het financiële systeem. De staatsobligaties spelen een hele belangrijke rol wanneer bijvoorbeeld banken en andere instellingen een lening willen afsluiten bij de kapitaalmarkten of bij de centrale banken. Deze staatsobligatie nemen dan de rol in van onderpanden. Door de AAA status is het voor de KfW mogelijk om zicht tegen gunstige voorwaarden te herfinancieren. De Deutsche bank heeft deze optie niet. De reden hiervoor is omdat banken zoals deze lager gewaardeerd zijn door de ratingbureaus.

Klanten krijgen geld van de Duitse bank KfW bij het afsluiten van een hypotheeklening
© Commons.wikimedia.org

Het IT-systeem van banken moeten worden gewijzigd om klanten van de negatieve rente te laten profiteren

De negatieve rentetarieven zullen nog lang in de eurozone blijven, geeft het KfW aan. Dat is niet gunstig voor klanten. Daarom wil de bank wel de klanten hiervan laten profiteren. Hiervoor is een wijziging in het IT-systeem nodig. Het is nog niet mogelijk om negatieve rente in te voeren met het huidige softwaresysteem dat de bank gebruikt. Dit is een conclusie voor alle banken op dit moment. Daarom zal de KfW leningen verstrekken tegen nul procent en geven ze de klanten een financiële compensatie. Op deze manier probeert de bank investeringen te stimuleren. Steden en gemeenten zullen als eerste van de negatieve rentetarieven profiteren waarna de particulieren volgen.

Ontwikkelingen in Denemarken

de Jyske Bank en de Nordea Bank van Denemarken hebben eerder een soortgelijk initiatief gestart als de KfW bank in Duitsland. Zij hebben het alleen zo ingestoken dat, wanneer je een lening afneemt voor het kopen van een woning, je hier extra geld voor krijgt. Als je bijvoorbeeld een hypotheek afneemt met een waarde van 250.000 euro, dan krijg je 575 euro cadeau. Dat is binnen een looptijd van 5 jaar 100 euro.

Klanten krijgen geld van de Duitse bank KfW bij het afsluiten van een hypotheeklenin
© Commons.wikimedia.org

Hoe het eraan toe gaat in België

In België hoef je helaas niet te denken aan een aanbod zoals je dat in België of Denemarken krijgt. In België hebben bijna alle banken in hun eigen algemene voorwaarden opgenomen dat de rente niet onder de 0 mag zakken. Daardoor zal er nooit sprake zijn van negatieve rente en kan er niet worden geprofiteerd van de extra’s. Dat de spaarrente niet bij de negatieve waarden kan komen heeft natuurlijk ook zijn voordelen.

Door middel van de compensaties op de negatieve spaarrente wordt ervoor gezorgd dat de banken die de mogelijkheid hebben om dit te verstrekken hun klanten tevreden kunnen blijven houden. Er was een tijd dat de spaarrentes een normale waarde hadden. Maar nu is een negatieve spaarrente haast onvermijdelijk.