Laat jouw septische put vakkundig ledigen

Kamp je op steeds meer plekken in huis met verstoppingen? Dan is de kans groot dat jouw septische put geledigd moet worden. Het ledigen van een septische put betreft een stukje vakmanschap. Wanneer je niet beschikt over kennis, ervaring en specialistisch materieel kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan. Ga je hier daarom niet zelf aan wagen. Maar schakel een specialist in. Hij kan jou vakkundig en snel van de verstoppingen in huis afhelpen.

© Pixabay.com

Wat is een septische put precies?

Veel mensen weten totdat een septische put geledigd moet worden eigenlijk niet precies wat het is. Want waar dient een septische put exact voor? Een septische put is een put waarin vloeibare en vaste stoffen vanuit het toilet terechtkomen. Ofwel: het is de plek waarnaartoe het afvalwater van jouw woning wordt afgevoerd. De vaste stoffen die in de put terecht komen, zinken naar de bodem. Op de bodem zijn allerlei bacteriën en enzymen actief die zorgen voor de afbraak van de vaste stof. De vloeibare stoffen stijgen juist naar de oppervlakte en worden vanaf hier afgevoerd naar de riolering. In jouw septische put worden middels een natuurlijk proces dus jouw afgevoerde stoffen afgebroken.

Wanneer de septische put ledigen?

Iedere septische put zal op den duur een keer geledigd moeten worden door een expert van putprobleem.be. Maar hoe vaak dit moet gebeuren hangt onder andere van jezelf af. Als de put namelijk goed wordt onderhouden, zullen er minder snel verstoppingen ontstaan. Hierdoor is het ledigen van de put minder vaak nodig. Als de septische put niet goed wordt onderhouden, zal deze vaker geledigd moeten worden. Er zijn een aantal factoren waaraan je merkt of de put geledigd moet worden. Je moet hierbij denken aan verstoppingen in huis en een onaangename rioollucht rondom de put. Ook als de put voor meer dan de helft vol zit, is het ledigen ervan nodig.

© Pixabay.com

Zo kun je de frequentie van het ledigen beperken

Hoe vaak een septische put geledigd moet worden, hangt dus deels af van het onderhoud. Maar hoe moet de put worden onderhouden? Wat kun je zelf doen om de frequentie waarmee de put geledigd moet worden te beperken? Het is van belang dat je de biologische balans in de put niet verstoord. Spoel bijvoorbeeld geen chemische ontstopper of chemische schoonmaakmiddelen door. Deze chemische stoffen verstoren namelijk de bacteriële balans in de put. Maak daarom enkel gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Door goed te letten op hetgeen je doorspoelt, kun je dus de kans op verstoppingen verkleinen. En minder verstoppingen betekent automatisch ook dat de septische put minder vaak geledigd hoeft te worden.