Gaat de VS zijn tech-giganten opsplitsen?

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft aangekondigd wat velen beschouwen als een onderzoek naar de techreuzen dat al lang geleden had moeten worden. Maar moet een techgigant zoals Google, Amazon en Facebook zich zorgen maken? Het besluit om te onderzoeken of technologiebedrijven op de juiste manier concurreren, volgt op een strengere controle van de bedrijven in Washington. En het komt omdat Facebook naar verwachting een boete van $5 miljard krijgt van de Federal Trade Commission (FTC) voor privacyschendingen.

Gaat de VS zijn tech-giganten opsplitsen
© Pixabay.com

Ondertussen heeft Google in Europa een boete van meer dan €7 miljard gekregen in drie verschillende antitrustonderzoeken door de Europese Commissie. De macht van technologiegiganten wordt onderzocht in de VS. Moeten Google, Amazon en Facebook bang zijn voor deze vrouw? Nu is het de officier van justitie, dat wordt gezien als gemakkelijker politiek beïnvloed dan de FTC, de laatste geworden die de druk op de bedrijven opvoert – hoewel het niet noemde naar welke “digitale platforms” het keek.
Het heeft alleen gezegd dat het probeerde de “wijdverbreide bezorgdheid” rond sociale media, zoekmachines en onlinedetailhandelsdiensten weg te nemen en of hun acties de consumenten hadden geschaad.

Wat zijn de zorgen van de DoJ?
Ten eerste is men bezorgd over het feit dat het wordt gezien als een achterstand op Europese regelgevers en wetgevers, evenals bij de FTC. De tegenhangers van het lichaam in Europa hebben de firma’s achtervolgd, terwijl het DoJ niets had gedaan. Telefoon met Facebook-, Amazon-, Apple- en Google-apps. Auteursrecht op afbeeldingen. De wetenschapper verwacht dat het DoJ kijkt of de bedrijven teveel data hebben. Maar in plaats van zich te concentreren op privacyproblemen, verwacht hij dat het DoJ kijkt of de technische reuzen die klantinformatie gebruiken om de concurrentie te onderdrukken. Hij denkt dat het DoJ ook zal zoeken naar zaken als concurrentievervalsing in de contracten van Amazon met zijn leveranciers, en merkt op dat de reikwijdte van het onderzoek verder zou kunnen gaan dan een algemene blik op de markt om een ​​onderzoek naar een individueel bedrijf te worden.

Gaat de VS zijn tech-giganten opsplitse
© Pixabay.com

Komt dit door Trump?
De Amerikaanse president heeft zeker reden tot bezorgdheid gegeven. Hij beloofde nog een kijkje te nemen in suggesties van tech-ondernemer Peter Thiel, dat Google zou moeten worden onderzocht wegens verraad over zijn transacties in China. En hij heeft herhaaldelijk sparren met Amazon-baas Jeff Bezos, die eigenaar is van de Washington Post, een krant die kritisch is over de regering-Trump. Professor Kokkoris beschreef het als een “heel mooi toeval” dat dit onderzoek werd gestart omdat de administratie de technologiebedrijven leek te verzuren. Hij zei dat het onwaarschijnlijk was dat het ministerie van Justitie de sonde zou hebben gelanceerd als het door de administratie ongunstig zou worden gezien.

Wat zou de DoJ kunnen doen?
Elk zou het de bedrijven kunnen opbreken. En het heeft enige steun, niet in de laatste plaats van Facebook’s mede-oprichter Chris Hughes, die zei dat Whatsapp en Instagram, dat beide eigendom zijn van Facebook, in aparte bedrijven zouden moeten worden gemaakt. En de oproep heeft ook gekregen steun van Amerikaanse wetgevers. Met name de hoopvolle Elizabeth Warren, de Amerikaanse democratische presidentskandidaat, heeft gezegd dat ze zouden overwegen om de tech-giganten te ontmantelen als ze ooit de topbaan zou krijgen. Prof. Kokkoris denkt echter dat dit hoogst onwaarschijnlijk is. De Amerikaanse mededingingswetgeving maakt het voor rechtbanken erg moeilijk om een ​​rechtsgrondslag te vinden om de splitsing van een groot bedrijf te rechtvaardigen. Als er aanwijzingen zijn van slecht gedrag, zou een rechter een verzoek verzoek kunnen doen.