TikTok groter dan Instagram?

Niet veel apps hebben een zo indrukwekkend begin gezien als TikTok. Met zijn kenmerkende korte mobiele videoformaat is het platform in korte tijd uitgegroeid tot de ultieme hub voor interactie met collega’s en entertainment voor meer dan 500 miljoen dagelijkse actieve gebruikers. En TikTok gaat nergens heen. In feite werd het in 2019 de op een na meest gedownloade app in Apple- en Google-appstores – na alleen WhatsApp – en liet Messenger, Facebook, Snapchat en Instagram achter zich. Met vergelijkbare doelgroepen en inhoudscategorieën wordt vaak gezegd dat Instagram de meest directe rivaal van TikTok is. Dus, moet de gigant van Facebook zich bedreigd voelen?

TikTok groter dan Instagram
© Pixabay.com

De verbazingwekkende groei van TikTok

De geschiedenis van TikTok gaat terug tot september 2016, toen het in China werd gelanceerd onder de naam “Douyin.” Het is eigendom van ByteDance (‘s werelds meest waardevolle startup), een internettechnologiebedrijf met een geschatte waarde van €75 miljard. Hoewel de app oorspronkelijk alleen op het Chinese publiek was gericht, zorgde de snelle groei voor internationale uitbreiding. Het werd een jaar na de eerste lancering geïntroduceerd bij internationale gebruikers onder de naam TikTok.

Kort daarna kocht ByteDance Musical.ly, een platform dat een aanzienlijk gebruikersbestand bevatte toen de video-app Vine instortte, waardoor het Chinese bedrijf een geweldige kans kreeg om toegang te krijgen tot het Amerikaanse publiek. Wat volgde was een fusie van Musical.ly in TikTok in augustus 2018. Alle profielen werden overgezet naar het TikTok-platform, wat de app een flinke boost gaf. Met korte lipsynchronisatie-, komedie- en talentvideo’s is de app snel populair geworden onder de jonge generatie. En met zijn muziekgerichte aanpak werd het de ontmoetingsplaats voor muziekfans die wachtten op exclusieve releases en hongerig waren om nieuw talent te ontdekken.

Is TikTok een bedreiging voor Instagram?

Er is één belangrijke reden om te geloven in de mooie toekomst van TikTok: de belangrijkste drijvende kracht van de app is Generatie Z, die dit jaar 40% van alle Amerikaanse consumenten zal uitmaken. Leden van deze generatie hebben alles te maken met vermakelijke videocontent en authenticiteit. Dus gepolijste en oppervlakkige inhoud is niet voldoende. Men houdt van TikTok; men is een grote fan, terwijl men de nadruk legt op de talentgerichte focus van het platform, in plaats van de status-gebaseerde focus. TikTok over mensen die een paar uur hebben besteed aan het leren van een nieuwe dans of die een grappige nieuwe creatieve manier hebben bedacht om een ​​verhaal te vertellen, en ze maken echt media om andere mensen te vermaken.

TikTok groter dan Instagra
© Pixabay.com

Dit krachtige idee is zeker iets dat Instagram van de troon zou kunnen halen. Maar de app is van plan terug te vechten en een zet te herhalen die in het verleden al succesvol is gebleken. In augustus 2016 introduceerde Instagram Stories, een tool die is geïnspireerd op de iconische functie van Snapchat. Deze keer brengt het een functionaliteit uit met de naam ‘Reels’, een add-on voor Stories waarmee gebruikers video’s van 15 seconden op muziek kunnen maken – vergelijkbaar met het formaat van TikTok. Reels is momenteel nog in de uitrol fase, maar zal naar verwachting in de loop van de tijd in alle regio’s worden gelanceerd. TikTok begrijpt ook de waarde van makers. Het heeft al een marktplaats gecreëerd waarmee merken gemakkelijk videomakers op het platform kunnen vinden om mee samen te werken. Hoewel het platform maar een paar statistieken weergeeft en beperkte meetcapaciteiten heeft, zou TikTok heel snel kunnen inhalen en de leiding kunnen nemen in de influencer-marketingwereld.