Mobiliteit in de toekomst: waar gaan we naartoe?

De niet te stoppen groei van grote steden is een dagelijkse uitdaging voor duurzame mobiliteit. Dankzij de digitale revolutie zijn tools als big data en concepten als autodelen cruciale componenten geworden bij het creëren van slimme steden met krachtige mobiliteitssystemen. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste aspecten in de toekomst van mobiliteit, de trends die een revolutie teweeg zullen brengen in onze manier van bewegen en de impact die de coronaviruspandemie op dit alles zal hebben.

Mobiliteit in de toekomst waar gaan we naartoe
© Pixabay.com

Sleutels en uitdagingen voor toekomstige mobiliteit

Verkeersopstoppingen vertragen mensen en leveringen, verhogen de stress en veroorzaken zoveel luchtvervuiling dat ze worden beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdig overlijden in grote steden. Om deze en andere redenen is er een consensus dat de manier waarop een stad stedelijke mobiliteit beheert, een directe impact heeft op haar welvaart. In een recent onderzoek naar slimme stedelijke mobiliteitstrends, ontworpen om te anticiperen op de behoeften van de steden van de toekomst, identificeerde consultanten drie belangrijke kenmerken voor een efficiënt mobiliteitssysteem:

Prestaties en veerkracht
Steden moeten wegen en andere infrastructuur onderhouden en geïntegreerde mobiliteitsopties bieden om congestie, reistijden en vervuiling tot een minimum te beperken.

Visie en leiderschap
Een goed presterend mobiliteitssysteem gebeurt niet per ongeluk. Stedelijke mobiliteit vereist een gezonde dosis innovatie en investeringen, evenals een goede coördinatie tussen belanghebbenden.

Service en inclusie
Stedelijke mobiliteit moet toegankelijk zijn voor de hele bevolking. Steden moeten garanderen dat het openbaar vervoer regelmatig en op tijd rijdt, en betaalbare opties en gebruiksvriendelijke manieren bieden om toegang te krijgen tot het volledige scala aan vervoersopties.

Mobiliteit in de toekomst waar gaan we naarto
© Pixabay.com

Stedelijke mobiliteittrends

Ingeleid door de digitale revolutie en als reactie op de dreiging van klimaatverandering, zijn er trends naar voren gekomen die een revolutie teweegbrengen in de stedelijke transportsector. We bekijken er enkele hieronder:

Duurzame mobiliteit
Omdat ze geen fossiele brandstoffen gebruiken, vertegenwoordigen elektrische voertuigen de mobiliteit van de toekomst, waarbij de verkoop blijft groeien. Een sleutelfactor in deze hausse is innovatie op het gebied van batterijen, die goedkoper en efficiënter worden, met meer autonomie.

Gedeelde mobiliteit
Geschat wordt dat 40% van het verkeer in het stadscentrum wordt veroorzaakt door het zoeken naar een parkeerplaats. Door een auto te delen, in plaats van dat elke persoon zijn eigen auto gebruikt, kunnen we het verkeer helpen verminderen en de uitstoot verminderen. Als de coronaviruscrisis aanhoudt, kan dit de levensvatbaarheid van deze trend bedreigen, of dit nu uit angst voor infectie is of omdat nieuwe desinfectieprotocollen extra kosten met zich meebrengen.

Zelfrijdende voertuigen
Dit zijn voertuigen die kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken om zich te verplaatsen zonder enige tussenkomst van de bestuurder. Zelfrijdende auto’s kunnen een gebruiker ophalen en naar zijn bestemming brengen, altijd volgens de best beschikbare route. Ze verminderen onder meer het verkeer en maken parkeerplaatsen vrij, waardoor de luchtkwaliteit verbetert.

Verbonden mobiliteit
Dankzij het Internet of Things (IoT) kunnen alle verkeerscomponenten – voertuigen, verkeerslichten, borden enzovoort – nu met elkaar communiceren. Bovendien kunnen auto’s met de uitrol van 5G informatie ontvangen over beschikbare parkeerplaatsen of gevaren buiten het gezichtsveld van de bestuurder, terwijl verkeerslichten zichzelf kunnen reguleren, afhankelijk van de hoeveelheid verkeer en de verkeersdrukte en aanwezigheid van voetgangers, naast andere voordelen.